Τι χρειαζόμαστε:
Για τη ζύμη:
Για τη γέμιση:
ΠΗΓΗ www.sintagespareas.gr
- 1κιλο αλευρι για ολες τις χρησεις
- λιγο ελαιολαδο
- 1 κ.σ ξυδι
- λιγο αλατι
- χλιαρο νερο (οσο παρει μεχρι η ζυμη να μην κολλαει στα τοιχωματα του σκευους)
Για τη γέμιση:
- 750 γρμ. κολοκυθα (πορτοκαλι) τριμμενη στον τριφτη
- 1 χουφτα ζαχαρη
- μισο κ.γ κανελλα σκονη
- την μυτη απο το κ.γ γαρυφαλο σκονη
- 1 χουφτα φρυγανια
- 1 χουφτα καρυδι πολυ ψιλο τριμμενο
- μελι για απο πανω.
Πώς το κάνουμε:
- Βαζουμε σε μια λεκανη το αλευρι και κανουμε στην μεση μια λακουβιτσα, ριχνουμε εκει το ελαιολαδο, το ξυδι, το αλατι και το χλιαρο νερο σιγα -σιγα και ζυμωνουμε μεχρι να μην κολλαει η ζυμη στα τοιχωματα της λεκανης, αλλα ουτε και στα δαχτυλα μας.
- Αφηνουμε σκεπασμενο για 1/2 ωρα να ξεκουραστει, και μετα το χωριζουμε σε 18 μικρα μπαλακια.
- Ανοιγουμε καθε μπαλακι σε φυλλο μεγεθους ενος μικρου πιατου, αλοιφουμε λαδι και βαζουμε 3, το καθε φυλλο το ενα πανω στο αλλο λαδωνοντας, και μετα τα ανοιγουμε ολα μαζι σε ενα φυλλο.
- Κανουμε την ιδια διαδικασια και στα υπολοιπα μπαλακια ζυμης.
- Περνουμε το ενα φυλλο που ανοιξαμε και το στρωνουμε σε καλα λαδωμενο ταψι.
- Στρωνουμε 3 φυλλα στον πατο του λαδωμενου ταψιου.
- Σ'ενα σκευος βαζουμε την κολοκυθα τριμμενη, την ζαχαρη, κανελλα, γαρυφαλο, φρυγανια και το καρυδι και ανακατευουμε καλα.
- Στρωνουμε ομοιομορφα την μιση γεμιση επανω στα φυλλα και μετα σκεπαζουμε απο πανω με ενα φυλλο.
- Βαζουμε και το υπολοιπο μειγμα κολοκυθας και στρωνουμε απο πανω αλλα 2 φυλλα.
- Το υπολοιπο φυλλο που περισευει εξω απο το ταψι μας το γυρναμε και κανουμε ενα λεπτο κοθαρο.
- Κοβουμε απαλα σε κοματια την πιτα και φουρνιζουμε στους 180
- βαθμους μεχρι να ροδοκκοκινησει η πιτα μας.
- Μολις την βγαλουμε απο τον φουρνο, ετσι οπως ειναι καυτη, αλειφουμε απο πανω καλα με το πινελο μας με μελι.
Λίγα μυστικά ακόμα
Εγω αντι για σκετο μελι, εβαλα μισο μισο με παχυ σιροπι που ειχα απο προηγουμενο γλυκο, στο ψυγειο, που με περισεψε. Επισης για ποιο ευκολια ανοιγουμε το φυλλο με την διαδικασια, σε σχημα ηλιου. Ειναι για οσες δεν μπορουν να ανοιξουν λεπτο φυλλο πιτας.ΠΗΓΗ www.sintagespareas.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου