Βοτανικό όνομα: Crataegus monogyha - Κράταιγος ο μονόγυνος, Crataegus laevigata - Κράταιγος ο λείος, Crataegus oxyacantha - Κράταιγος ο Οξυάκανθος. Είναι γνωστά με τα ονόματα μουρτζιά, τρικουκιά, μουμουτζελιά, κουδουμηλιά. Ανήκουν στην οικογένεια ροδιίδων (Rosaceae)Περιγραφή: Είναι θάμνος ή μικρό δέντρο μεσαίου ύψους. Τα κλαδιά έχουν αγκάθια. Τα φύλλα έχουν λοβούςκαι τα άνθη εμφανίζονται τον Μάιο και Ιούνιο. Οι καρποί είναι ωοειδείς με διάμετρο 8-12 χιλιοστά, ανοικτά κόκκινα στο χρώμα (σπάνια , κίτρινα ή ασπριδερά).
Χρησιμοποιούμενα μέρη: Οι καρποί, φρέσκοι ή ξεραμένοι, τα άνθη ξεραμένα ή φρέσκα. Τα ξεραμένα φύλλα χρησιμοποιούνται σπανιότερα γιατί είναι λιγότερο δραστικά.
Τα είδη αυτά βρίσκονται σε φράκτες, δάση και σε πετρώδεις περιοχές. Συχνά φυτεύεται σαν θάμνος. Είναι πλατειά διαδεδομένο σ' όλη την Ευρώπη. Είναι πολύ κοινός θάμνος της Ελλάδας.
Συστατικά και Δράση: Δεν είναι καλά γνωστά. Περιέχει φλαβονοειδή γλυκοσίδια, κατεχινικά οξέα. Ο Κράταιγος αυξάνει την ροή του αίματος στις στεφανιαίες αρτηρίες και βελτιώνει την κατάσταση ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια. Το αποτέλεσμα φαίνεται μετά από παρατεταμένη θεραπεία. Ο Κράταιγος δεν δρα σε οργανικές καρδιακές παθήσεις.
Χρήση: Κυρίως χρησιμοποιείται σαν βάμμα που παρασκευάζεται από τους καρπούς και τα άνθη (10-30 σταγόνες σε μισό ποτήρι νερό 3 φορές την ημέρα). Ο Κράταιγος χρησιμοποιείται για καρδιακές παθήσεις νευρικής προέλευσης όταν ενεργεί σαν γενικό καταπραϋντικό. Χρησιμοποιείται επίσης για υπέρταση και δυσκολίες της εμμηνόπαυσης.
Φυτό βοηθητικής μελισσοκομικής ανθοφορίας στην χώρα μας με γνωστά 8 είδη, τα οποία συναντώνται σε άγονους, ξηρούς τόπους και ορεινά δάση σε όλη την Έλλάδα. Ανθοφορεί Απρίλιο-Μαιο και προσφέρει στις μέλισσες άφθονο και άριστης ποιότητας νέκταρ και γύρη.
Το μέλι είναι κιτρινωπό μέχρι κεχριμπαρένιο, λίγο πικρό και κρυσταλλώνει σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Κάποτε πίστευαν πως ο κραταιγός στην ουσία ήταν μάγισσες,μεταμορφωμένες σε θάμνους επειδή οι μάγισσες χόρευαν ατελείωτα και έκριβαν τις ιεροτελεστείες τους πίσω απο τους θάμνους.
Ο κραταιγός χρησιμοποιούνταν πολυ για να αυξήσει την γονιμότητα.Στους γάμους,οι Κέλτες,ιδιαίτερα σε αυτούς που τελούνταν ανοιξη,κρατούσαν ανθισμένα κλαδιά κραταιγού.Επικαλούνταν τις θεες Aine kai Brigi και χόρευαν ετσι ωστε να αυξηθεί η γονιμότητα του ζευγαριού.
Επίσης κάθε μάγισσα είχε στην αυλή της τουλάχιστον έναν τέτοιο θάμνο.Πίστευαν πως προστατεύει το σπίτι απο τα φαντάσματα αλλα και από τις καταιγίδες!
Όταν κόβετε κλαδί απο κραταιγό,πρέπει να είστε πολυ πρσεκτικοί....αν το δέντρο πληγωθεί,το πνεύμα-φύλακας που το προστατεύει θα εξοργιστεί πολύ μαζι σας...γι' αυτό θέλει προσοχή!!
και μια συμβουλή:πάντα να κόβετε κλαδιά απο θάμνους που είναι σε συστάδα και ποτέ απο έναν θάμνο που βρίσκεται μόνος του....είναι γρουσουζιά!!
Μπερκιά ή Κράταιγος ή ο γνωστός «Μάης»
Ιερό και αγαπημένο δέντρο για Νεράιδες και Ξωτικά.
Εάν πληγωθεί ή καταστραφεί από κάποιον, λαμβάνεται ως μέγιστη προσβολή και δεν αποκλείεται να εκδικηθούν με κατάρες για κακή τύχη.
Λέγεται ότι αν καθίσεις με την πλάτη σου στον κορμό του την ημέρα της Πρωτομαγιάς ή την ημέρα του θερινού Ηλιοστάσιου, θα σε επισκεφτούν μικρές Νεράιδες.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου