Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Γκορτσιά





Όλοι έχουμε δει την Γκορτσιά, πόσοι όμως μπορούν να την ξεχωρίσουν από την αμυγδαλιά;
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που την μπερδεύουν βλέποντάς την από μακρυά να στολίζει τα λιβάδια οι τις πλαγιές των βουνών ασπρισμένη κι αυτή σαν νυφούλα...
Θα μπορούσαμε να την ονομάσουμε Αγριοαχλαδιά. Οι καρποί του μοιάζουν με μικρά αχλαδάκια, είναι εδώδιμοι αλλά στυφοί. Η οικογένεια περιλαμβάνει περίπου 30 διαφορετικά είδη φυτών (όπως και την γνωστή Pyrus amygdaliformis), από χαμηλούς θάμνους μέχρι και δένδρα.
Ξεκινά την ανθοφορία της ανάλογα το υψόμετρο περίπου στα τέλη Φεβρουαρίου συμπληρώνοντας έτσι την ανθοφορία της Αμυγδαλιάς.

 Ύψιστης σημασίας η ανθοφορία της Αγριοαχλαδιάς για τις μέλισσες. Πρόκειται για ένα δέντρο το οποίο συναντάται και με τις παρακάτω ονομασίες: Αγκορτσιά, Γκορτσιά, Αγραπιδιά, Αμπουρτζιά. Δίνει άφθονη ποσότητα σε νέκταρ και γύρη με τις μέλισσες να τρελαίνονται από τα άνθη της.

Η ανθοφορία είναι μικρή σε διάρκεια αλλά μεγάλη σε αποδοτικότητα λαμβάνοντας πάντα υπόψη και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Για να δώσει στο μέγιστο χρειάζεται ζέστη, και ταυτόχρονα να έχει ποτιστεί καλά το προηγούμενο διάστημα. Η Αγριαχλαδιά δίνει αρωματικό νέκταρ, το οποίο σε γεύση θυμίζει αχλάδι (το φρούτο). Η γύρη που συλλέγουν οι μέλισσες είναι χρώματος πορτοκαλί και πολύ θρεπτική για τον γόνο και τις προνύμφες.

  Σε γενικές γραμμές όμως η Αγριαχλαδιά ανθίζει από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο.

Την συναντάμε σε ξέφωτα δασών όρια αγροκτημάτων και γενικότερα ακαλλιέργητα - παρατημένα κτήματα. Ευδοκιμεί σε εδάφη που έχουν καλή αποστράγγιση, και μέρη με χαμηλό υψόμετρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου