Μια ακόμα κλασσική συνταγή που μετατρέπεται σε μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη γεύση με μερικές προσθήκες, που ταιριάζουν απόλυτα, αν και δεν τις έχουμε συνηθίσει. Το πιάτο αυτό μπορεί να σερβιριστεί κάλλιστα σε τραπέζι, εντυπωσιάζοντας με την πρωτοτυπία του.
Συστατικά:
500 γρ. φασόλια γίγαντες
2 κόκκινα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 ½ φλ. πικάντικη σάλτσα μπάρμπεκιου
1 φλ. μπύρα
4 κ.σ. μέλι
3 κ.σ. μουστάρδα Dijon
3 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
2 κ.σ. σάλτσα Worcestershire
1 κ.σ. σάλτσα σόγιας
1/3 φλ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
καυτερή σάλτσα ή κομμένες φρέσκες κόκκινες καυτερές πιπεριές
1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 κόκκινα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 ½ φλ. πικάντικη σάλτσα μπάρμπεκιου
1 φλ. μπύρα
4 κ.σ. μέλι
3 κ.σ. μουστάρδα Dijon
3 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
2 κ.σ. σάλτσα Worcestershire
1 κ.σ. σάλτσα σόγιας
1/3 φλ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
καυτερή σάλτσα ή κομμένες φρέσκες κόκκινες καυτερές πιπεριές
1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
Οδηγίες:
Μουσκεύουμε από το προηγούμενο βράδυ τα φασόλια σε νερό. Στραγγίζουμε. Σε μια κατσαρόλα με νερό βάζουμε τα φασόλια να βράσουν. Μόλις πάρουν μία βράση, αδειάζουμε το νερό.
Ξαναγεμίζουμε την κατσαρόλα,
προσθέτουμε αλάτι και αφήνουμε τα φασόλια να βράσουν για περίπου μία
ώρα, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να είναι "αλ ντέντε".Στραγγίζουμε τα φασόλια και κρατάμε περίπου 2 φλιτζάνια από το βρασμένο υγρό.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά τα κρεμμύδια, το μέλι, την μπύρα και τα υπόλοιπα συστατικά.
Προσθέτουμε και τα φασόλια και ανακατεύουμε να πάει παντού το μείγμα.
Ρίχνουμε το περιεχόμενο του μπολ σε ένα μεγάλο ταψί και ψήνουμε σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά τα φασόλια αλλά όχι να διαλυθούν.
Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά τα κρεμμύδια, το μέλι, την μπύρα και τα υπόλοιπα συστατικά.
Προσθέτουμε και τα φασόλια και ανακατεύουμε να πάει παντού το μείγμα.
Ρίχνουμε το περιεχόμενο του μπολ σε ένα μεγάλο ταψί και ψήνουμε σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά τα φασόλια αλλά όχι να διαλυθούν.
Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Tips
Μπορείτε
να χρησιμοποιήστε φασόλια κονσέρβας εάν επιθυμείτε, αν και η λεία
βουτυρένια γεύση των ελληνικών φασολιών γίγαντες είναι ασυναγώνιστη.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου