Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Αμυγδαλιά




Γένος δικότυλον της οικογένειας των Ροδιδών της υπο-οικογένειας των προυνοειδών.
Φύεται σε όλες τις παραμεσόγειες χώρες και από αρχαιοτάτης εποχής καλλιεργείται εκτενώς. Δένδρο φυλλοβόλο, φτάνει μέχρι και τα 12 μέτρα σε ύψος. Από μελισσοκομικής άποψης η αξία της μεγάλη δίνει νέκταρ και γύρη, αν και στην πραγματικότητα είναι πολύ ευάλωτη στις καιρικές συνθήκες και ιδιαίτερα στον παγετό.Η αμυγδαλιά Prunus amygdalus – Almond tree είναι απο τα πιό χρήσιμα μελισσοκομικά φυτά. Είναι η πρώτη σοβαρή ανθοφορία (ακολουθεί η κορομηλιά). Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες, με απόσταση στην άνθιση, με αποτέλεσμα η γκάμα να περιλαμβάνει από το Φεβρουάριο ως τον Μάρτιο. Το πρόβλημα είναι οτι αφενός δεν υπάρχουν τεραστίων διαστάσεων μονοκαλλιέργειες αμυγδαλιάς στην Ελλάδα, αφετέρου οι καιρικές συνθήκες την περίοδο της άνθησης δεν είναι πάντα κατάλληλες για να την επισκεφτούν οι μέλισσες.
Όταν όμως το κάνουν παίρνουν τόσο νέκταρ, όσο και γύρη στις τσέπες τους, με αποτέλεσμα τα μελίσσια να παίρνουν το πρώτο σπρώξιμο της χρονιάς, να βγαίνουν λιγο απο το λήθαργο και να ανασυγκροτούν την αποικία τους εν όψη της άνοιξης. Η τροφή αυτή, όπως η περισσότερες πρώιμες ανθοφορίες καταναλώνονται άμεσα απο τις μέλισσες και τους νεαρούς γόνους, με αποτέλεσμα να μην φτάνει ποτέ μέλι απο αμυγδαλιές σε εμας.
Αντίθετα στην Αμερική, όπου η μελισσοκομία έχει άλλες διαστάσεις, στην Καλιφόρνια υπάρχουν γιγαντιαίες εκτάσεις με αμυγδαλιές και η μεγαλύτερη παραγωγή αμυγδάλου στον κόσμο. Οι φυσικοί επικονιαστές της περιοχής, δεν φτάνουν ουτε για αστείο για να επικονιάσουν τόσα φυτά κι έτσι οι καλλιεργητές πληρώνουν τους μελισσοκόμους, ανα κυψέλη, προκειμένου να φέρουν τα μελίσσια τους στην περιοχή και να επικονιάσουν τις αμυγδαλιές. Οι μελισσοκομικές μεταφορές που γίνονται είναι ανάλογες της καλλιέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου